Ferdinand von Schirach – Forbrytelser (2011)

Alle forbrytelser har sin straff, og i denne boken straffes ikke leseren

Fra Gyldendal.no

Oversetter: Sverre Dahl
Utgivelsesår: 2011
184 sider
ISBN/EAN: 9788205400764
————————————–

Ferdinand von Schirach er en av Tysklands fremste forsvarsadvokater. Hans debutbok Forbrytelser er en samling med elleve sjokkerende fortellinger om forbrytelse og straff, basert på egne erfaringer fra rettssalen. Etter førti års ekteskap dreper Fähner, en eldre og høyt respektert landsbylege, sin kone med øks. Denne dypt urovekkende fortellingen er inngangen til Ferdinand von Schirachs kraftfulle novelledebut. Som forsvarsadvokat i Berlin er von Schirachs dager uløselig forbundet med vold, drap og grusomheter i den kriminelle underverdenen. I Forbrytelser vever han sin kunnskap og erfaring sømløst sammen med et enormt fortellertalent. I elleve fortellinger møter vi karakterer fra alle samfunnslag; narkohandlere, prostituerte, pønkere, overklassefamilier og respekterte forretningsmenn. Her møter vi blant annet de tilsynelatende priviligerte, men forsømte søskenene Theresa og Leonard som rømmer fra et kjærlighetsløst hjem for noen dyrekjøpte minutter i frihet, og den navnløse mannen som slutter å snakke etter å ha drept to skinheads. Stilsikkert, med en klinisk presisjon, tvinger von Schirach oss til å revurdere vår oppfatning av kriminelle og deres motiver, og utfordrer vårt forhold til lov og rett, forbrytelse og straff. Hvorfor straffer vi? Hvordan soner vi? Og hvem tjener på rettferdigheten vi søker? Ved å skrive ut fra sitt helt unike ståsted har von Schirach levert en stille storm av en samling med nyanserte perspektiver der mennesket bak står i sentrum.

—————————————————————————————————————————————————————————-

Det er lite negativt som egentlig kan sies om denne novellesamlingen. Den er godt skrevet, og Ferdinand von Schirach klarer det han vil. Han vil at vi skal stille oss noen essensielle spørsmål, og klarer det til en vis grad. Det er ikke alle de 10 som er like sterke. En av de svakeste møter vi foreksempel i Celloen og Piggsvinet.  De 8 andre retter veldig opp i dette. «Han hylte og saget, hylte og saget. Han holdt hodet til den tykke mannen klemt inn under armen sin, plastposen var blitt sleip og gled vekk fra ham hele tiden. Da han endelig hadde fått skilt hodet fra kroppen, ble han forundret over hvor tung denne var» Særlig språket er han sterk, det er her han sjonglerer på sitt beste. Han bytter meg perspektiv til annen perspektiv ofte, og noen av novellene virker på utsiden like, men når du sitter der å leser, da finner du ut at ikke alt er slik som det ser ut. Så sitter vi igjen med noe som er nesten så nær perfekt,  at du blir litt irritert at den ikke er det. Den er så nær, å så nær. Jeg anbefaler denne på det sterkeste, noe som sier litt når du sitter etter 184 sider, og ønsker deg minst 184 til. Nærmere 10 av 10 kommer du ikke.

Reklamer

About detharjeglest

Her kunne jeg sikkert ha skrevet mye morsomt, men det er ikke helt meg. Så send en mail vist det er noe du lurer på.

Posted on juli 2, 2011, in 2011, Anmeldelse, År, Land, Noveller, Sjanger, Tyskland and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: